“Hoe leer ik een tekst?”

16 april 2014

Ik kreeg de vraag over hoe je nou teksten kunt leren, hierbij het antwoord!

Je komt binnen de theaterwereld al snel in aanraking met het leren van teksten. Hier ondervinden menigeen wel wat obstakels vooral bij het leren van de teksten. Hieronder zal ik je dé tip geven hoe je dit vrij makkelijk en snel kunt doen.

Lees de tekst:

1x helemaal zonder stop of afleiding. Daarna 1x helemaal en spring dan heen en weer in de tekst. Lees bewust.

Deze eerste stap is van belang zodat je een eerste indruk krijgt van de tekst. Laat je niet afleiden zodat je je goed in de tekst kunt verdiepen. Als je daarna de tekst nog eens leest en kritisch gaat kijken wat er staat, waarom en of het verwijst naar iets wat eerder gebeurd is of naar iets wat nog gaat komen dan begrijp je de tekst al een stuk beter.

Stillezen:

1x neutraal, 1x met een handeling erbij, dan 1x met handelingen en emoties erbij.

Stillezen is een basisschool begrip waarbij je de tekst alleen doorleest zonder het voor te lezen. 1x neutraal houdt in zonder dat je er iets van gaat vinden of probeert het personage vorm te gaan geven. Als je dit gedaan hebt lees je de tekst nog eens door en voegt er handelingen aan toe, dit kunnen bewegingen zijn zoals lopen of zitten maar ook simpele dagelijkse handelingen zoals thee drinken of een appel schillen. zolang je maar handelt. Heb je dat gedaan dan voeg je er emoties aan toe. Je zult dan merken dat de handelingen die je doet en de tekst die je leest al meer diepte krijgen. Let wel dat je blijft stillezen.

Draag de tekst voor:

1x neutraal voordragen, 1x voordragen met een handeling erbij en 1x voordragen met handelingen en met emoties erbij

Bij voordragen lees je de tekst voor waarbij je af en toe, in de stiltes, opkijkt om contact te maken met jouw omgeving. Hou de eerste nog neutraal, net zoals bij de vorige stap. Voordragen geeft je de mogelijkheid om de tekst te kunnen horen door middel van je stem. Als je het voordraagt met handeling hou de tekst dan wel neutraal. Door er later de emoties aan toe te voegen krijgt het kleur.

Speel de tekst:

1x neutraal, 1x met handelingen erbij en 1x met handelingen en emoties erbij.

In deze stap leg je hou je de tekst bij de hand alleen praat en lees je niet tegelijk. Als je leest speel je dus niet. Eerst weer de neutrale basis leggen, daarna mag je de handelingen en emoties toevoegen. Hierdoor kom je meer in het spel.

Pietje Preciezen:

Als je de vorige stappen gedaan hebt kun je op de letters en de woorden gaan letten. Zeg je elk woord en elke letter? Leg de tekst hierbij weg en kijk wat je al weet. hier mag je gelijk overgaan tot spelen, dus je hoeft niet eerst neutraal.

Ga spelen:

Speel het zoals je het in eerste instantie bedacht had, dus zoals je het hierboven gedaan hebt. Daarna kun je gaan spelen vanuit verschillende invalshoeken, andere; emoties, personages en locaties. Heb vooral heel veel plezier!!

Heb je vragen of wil je een filmpje toesturen (via www.wetransfer.com) zodat ik je verder kan helpen dan kun je dit mailen naar: wout@hethof.info